ADD / ADHD

Kaj je ADHD

ADHD je vedenjska motnja, ki se običajno prvič interpretira v otroštvu, znana tudi kot ADD motnja pomanjkanja pozornosti. Zanj so značilni predvsem impulzivnost, nepazljivost in pri nekaterih bolnikih hiperaktivnost. Vsi ti simptomi se običajno pojavijo skupaj; vendar se eno pogosto lahko pojavi brez drugega. Običajno so simptomi hiperaktivnosti skoraj vedno opazni do sedmega leta in jih je mogoče zaslediti pri mlajših predšolskih otrocih. Pomanjkanje pozornosti ali nepazljivost morda nista očitna, dokler otrok ne izpolni pričakovanj v osnovni šoli.

Različne vrste ADHD

Tri glavne vrste ADHD vključujejo naslednje:

Kombinirani tip ADHD – To je najpogostejši tip ADHD, za katerega so značilni impulzivno in hiperaktivno vedenje, pa tudi odsotnost in nepazljivost.
Impulzivni ali hiperaktivni tip – To je najmanj pogost tip ADHD. Zanj je značilno hiperaktivno in impulzivno vedenje brez motenj ali nepazljivosti.
Moteč in nepazljiv tip – za ta tip ADHD je značilna raztresenost in nepozornost brez hiperaktivnosti. Glavne kategorije simptomov ADHD Tukaj je nekaj pogostih kategorij simptomov ADD/ADHD. Vendar pa lahko vsak otrok doživlja simptome drugače. Tri vrste simptomov ADHD vključujejo naslednje:
Nepazljivost: V tej kategoriji ima otrok kratkotrajno pozornost za svojo starost (težko ohranja pozornost, težko je pozoren na podrobnosti itd.).
Impulzivnost: v tej kategoriji ima lahko otrok težave z izmenjavo v šoli ali družabnih igrah.
Hiperaktivnost: pri tej vrsti simptomov se zdi, da je otrok nenehno v gibanju; pleza ali teče, včasih brez jasnega cilja razen gibanja.

Prikaz vseh 3 rezultatov